Workshops

VOCES DE MEMORIA / Op de paden van Santiago de Compostela

Ongekende duik in de muzikale cultuur van Galiciƫ

šŸŸ¦Ā  Animatie : IALMA

šŸŸ¦ Programma

Onderstaand programma beslaat een heel weekend.

We kunnen het meer dan een halve dag of een hele dag aanpassen.

Met de ‘cantareiras’ van IALMA duiken de deelnemers in de ongekende muzikale cultuur van GaliciĆ«. Iedereen kent dit gewest in Noordwest-Spanje wel omwille van zijn route die al eeuwen lang pelgrims van over de hele wereld naar Santiago de Compostela heeft geleid.

Op het programma: een beetje geschiedenis, een heleboel kleine verhalen, maar vooral liedjes (traditioneel eenstemmig, waar we soms, zuiver voor ons plezier, een 2e en 3e stem zullen aan toevoegen), maar ook percussie en dans …

Marisol en Eva zullen u vertellen over hun ervaringen met het verzamelen van deze traditionele liederen bij oudere dames, in kleine dorpjes van GaliciĆ«. Die liederen werden van generatie op generatie mondeling overgedragen. Liedjes vol met de geschiedenis en identiteit van dit volk van de Keltisch cultuur. Populaire liedjes, soms moeilijk, vaak vrolijk, die vertellen over het dagelijks leven van deze vrouwen en mannen, boeren, vissers, arbeiders … Maar ook hun strijd voor de erkenning van hun eigen identiteit en het behoud van hun taal, die in de 20e eeuw door de dictatuur van Franco werd verboden.

In GaliciĆ« gaat de zang altijd gepaard met percussie-instrumenten, zoals ‘Conchas’ (Sint-jakobsschelpen, symbool van de bekende camiƱo), ‘pandereitas’ (tamboerijnen) of ‘lata’ (kruidenblikken).

In Galiciƫ gaat zingen ook meestal gepaard met dans, onder andere met muiƱeiras, jotas en rumbas.

In GaliciĆ« geven deze ogenblikken van vreugde aanleiding tot belangrijke en speciale kreten: de ‘aturuxos’.

In GaliciĆ« eindigen deze momenten van samenzijn altijd met het traditionele ritueel van de druĆÆden, de ‘Queimada’.

Dat alles willen we op zo een weekend graag met u delen.

We vragen de deelnemers om een paar Sint-Jakobsschelpen mee te brengen en een kledij waarmee ze gemakkelijk kunnen bewegen.

Dit programma is volledig toegankelijk voor ā€˜beginnersā€™.

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief!

En wees als eerste op de hoogte van onze activiteiten

SceneOff. Ā© 2019 Bruxelles, Belgium