🟦 SAMUEL CATTIAU
Tijdens zijn opleiding van Toegepaste Kunsten ontdekte Samuel CATTIAU dat hij een stem heeft met een hoog bereik. Hij werkte dan verder aan vocale techniek, podiumpresentatie en barokrepertoire en stelde zijn eerste vocale trio-concerten voor. Hij studeerde het lyrische repertoire aan de CRD van Valence-Romans.
Dankzij verdere vervolmaking met stemprofessionals pakt hij gemakkelijk een breed scala aan, van contratenor tot bariton.
Hij voerde onderzoek uit naar oude muziek en naar zogenaamde “ongeschreven” muziek. Nu treedt hij dikwijls op in opmerkelijke plaatsen omwille van hun architectuur of hun akoestiek.
🟦 QUENTIN DUJARDIN
De afgelopen jaren creëerde gitarist, componist en producer Quentin DUJARDIN een uniek universum. Hij werkte samen met muzikanten van allerlei slag, van mondharmonicaspeler Toots Thielemans tot de Amerikaanse producer Lee Townsend, via het strijkkwartet van Kaos en ook met Iva Bittova.
Hij componeerde de soundtrack voor de theatrale bewerking van de roman van Éric-Emmanuel Schmitt, “Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran”. In 2011 werd hij uitgenodigd om lid te worden van de Yehudi Menuhin Foundation om een van de ambassadeurs van deze internationale organisatie te worden.
🟦 MATTHIEU SAGLIO
Matthieu SAGLIO is een van de meest opwindende cellisten van zijn generatie, met een direct herkenbaar geluid en een spel met een grote diversiteit. Klassiek opgeleid, is hij ook een van de voorlopers van de introductie van cello in flamenco met zijn trio Jerez Texas, dat sinds 2002 internationaal optreedt.
Zijn meest persoonlijke project, “Cello Solo”, combineert de klassieke traditie met klanken, die hij meebracht van zijn ontmoetingen met muzikanten uit de hele wereld. Voor het album “Resonance” en ook het nieuwe album “Illuminations” sloot hij zich aan bij het duo gevormd door Samuel Cattiau en Quentin Dujardin. Hij woont al 15 jaar in Spanje.
🟦 LEO ULLMANN
Leo ULLMANN speelde al viool op vier en een halfjarige leeftijd. Hij begon zijn muzikale studies aan het Conservatorium van Parijs in de klas van Julien Dieudegard. Tijdens zijn vijf jaar studie verwierf hij de basissen van het vioolspel en de passie om verder te gaan.
In 2001 trad hij toe tot de CRR van Boulogne-Billancourt. Verder studeerde hij viool in de klas van Catherine Montier; vervolgens met Sébastien Surel, kamermuziek, in de klas van Hortense Cartier-Bresson en Marie-Françoise Pallot; evenals de analyse met Naji Hakim.
Hij studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium in de klas van Valery Oistrakh in Brussel, waar hij woont.
Van jongs af aan is hij geboeid door zigeunermuziek, Balkanmuziek en jazz. Hij treedt regelmatig op met de beroemde Hongaarse violist Roby Lakatos en zijn ensemble.
🟦 Line up
Samuel CATTIAU (Frankrijk): Zang – contratenor en bariton – en artistieke directie
Quentin DUJARDIN (België): Gitaar en artistieke directie
Matthieu SAGLIO (Spanje): Cello: Viool:
Léo ULLMANN (België): viool
🟦 Prijzen
Prix Co-Legia de Prométhéa
🟦 Co-productie
Abdij van Noirlac – Cultureel Ontmoetingscentrum, eigendom van het Conseil Départemental du Cher (Frankrijk).
Musici van de 21e eeuw bewerken oude muziek en verkennen de geluidsarchitectuur van opmerkelijke plekken in ons erfgoed: een levend en buitengewoon concert waarbij muziek en erfgoed met elkaar worden verbonden.
“Illuminations” is de verderzetting van de zoektocht die werd aangevat met het eerste opus “Resonance” en uitgewerkt rond teksten van oude muziek uit het westerse repertoire. Dit muzikale project is een hedendaags hoogtepunt van onze geschiedenis, ons cultureel en artistiek erfgoed. De klankarchitectuur van de bijzondere plekken waar het wordt gebracht zorgt voor een benadering die de grote traditie van de klassieke muziekwereld tot leven brengt: “ongeschreven” muziek.
Deze muziek overstijgt alle scheidingslijnen en muzikale classificaties – middeleeuws, renaissance, barok, klassiek, hedendaags, jazz, wereldmuziek, moderne muziek … – het draait allemaal uitsluitend om “muziek”!
Een programma samengesteld rond teksten van oude muziek. Melodieën geïnspireerd door het scanderen van woorden, het ritme van zinnen, de betekenis van deze Italiaanse, Engelse, Franse, Judeo-Spaanse teksten. De profane liederen vertellen over het lot en over universele gevoelens: liefde, scheiding, loyaliteit, vriendschap … De sacrale liederen nodigen ons uit tot introspectie, toewijding, transcendentie, verlichting …
Hun repertorium bestaat uit Sefardische Joodse liederen van voor de Spaanse Reconquista (15e eeuw), lofliederen over de christelijke broederschappen van Rome en Florence (17e eeuw), een gedicht van Jehan de Lescurel (begin 14e eeuw), een lied van Johannes Ciconia (15e eeuw), teksten gekozen uit de ‘Luitliederen” van John Dowland (16e eeuw) of nog een eerbetoon aan Claudio Monteverdi (16e eeuw), a capella lofzangen (12e-13e eeuw).
Deze voorstelling komt vooral tot zijn recht in erfgoedsites die opmerkelijk zijn vanwege hun geschiedenis, schoonheid en “degelijke architectuur”: een kerk, een kapel, een priorij, een kathedraal, een basiliek, een kasteel, een oud paleis, een medina, … kortom, plaatsen van religieus erfgoed. Maar het kan uiteraard ook opgevoerd worden in seculiere of industriële panden die zelf echte juweeltjes zijn, als het hun akoestiek betreft.
De muzikanten besteden zelf bijzondere aandacht aan dit soort gebouwen om zo, tijdens hun concerten, hun gemeenschappelijke passie voor erfgoed te delen. Het is ook hun bedoeling om de resonanties van de gebouwen waar ze optreden te laten ontdekken door het publiek en hen zo een unieke akoestische ervaring te bezorgen!
Beschikbare formules : Duo / Trio / Quartet
En wees als eerste op de hoogte van onze activiteiten
SceneOff. © 2019 Bruxelles, Belgium