PYRENE 430

🟦 Iñaki PLAZA

Geboren te Urduña (Biskaje, Baskenland) in 1976

Haar eigen discografie :

2009 : “Hogeihatz Proiekt” Baga Biga

2014 : “Ekhi”CD. Iñaki Plaza. Warner Spain

2015 : Ekhi Live DVD. Iñaki Plaza. Warner Spain

2019 : Gaizca Project. (Co-productie met Ialma, Manu Sabaté et Ciscu Cardona)

Ze heeft ook deelgenomen aan albums van :

Berrogüetto (“Viaxe por urticaria”- 1999, “Renovart” bande son – 1998)

Bilboko Konpartsak (“Aste nagusia 25 urte” – 2002)

Araba Euskaraz (“Orobil borobil” – 2003)

Chus Pedro (2003).

Kepa Junkera (“K” – Grammy latino – 2004, “Athletic Bihotzez” – 2004, “Hiri” – 2006)

Ibon Koteron (“Airea” – 2004)

Kukuma (“Kukuma” – 2004)

Sobrino Sobrado (“Van pasando los años”- 2006)

Faltriqueira (“Effecto faltriqueira” – 2006)

Tejedor (“Musica na maleta” – 2006, bande son “La torre de Suso” – 2007).

Gere (“La gran casa”)

“Músicas sin fronteras” – Altcontent – 2015

“Txapantri” – Alcontent – 2015

Ialma (“Camiño” – 2016)

Guadi Galego – 2019

Belangrijkste concerten en tournees :

Bilbao, Donostia, Catalogne, Madrid, Communauté Valencienne, Castille et León, Castille La Mancha, Murcie, Aragon, Asturies, Cantabrie, Andalousie, Galice, Tenerife, Lanzarote, Gran Canaria, Lisbonne, Paris, Italie, Allemagne, Angleterre, Écosse, Irlande, Belgique, Hollande, Suisse, Autriche, Pologne, Norvège, Bosnie-Herzégovine, Maroc, New York, Connecticut, Philadelphie, Chicago, Pennsylvanie, Indiana, Memphis, Washington, Washington DC, Nevada, Californie, Argentine, Uruguay, Chili, Chine, Japon …

Onderwijs :

Sinds 1996: Docent trikitixa, txalaparta en slagwerk.

Trikitixa School van Amurrio, Artziniega, Ikastola Laudio, Ikastola de Deusto, Escuela Fitafik Orduña, Academia Ugao, Lur Soinuak (Academia Kepa Junkera en Ibon Koteron-Bilbao), Hoger Muziekcentrum van Baskenland (Musikene), Bilbao Stedelijke Muziekschool (BilbaoMusika), Orozko Trikitixa School en Orduña Openbaar Onderwijs.

Masterclass :

Sinds 1999, Trikitixa de Arrasate School, Aretxabaleta, Cervantes Institute of Chicago, Muziekinstrumentenmuzeum van Munich, Muziekschool in Seattle (Washington), Universiteit van Reno (Nevada), School voor Tranditionele Muziek van Avilés, Aínsa (Huesca), Brussel, enz.

Project van didactische concerten van traditionele Baskische instrumenten en percussie-instrumenten

Opleidingen :

Sinds 1993: autodidactische vorming van trikitixa, txalaparta, tamboerijn.

Sinds 2000: etnisch slagwerk (Hindoestaanse tabla, cajon, bodhran, darbouka).

🟦 Amaiur LULUAGA

Geboren in Anoeta (Gipuzkoa, Baskenland) in 1992.

Ze was amper 3 toen ze haar carrière als danseres begon en na bijna 10 jaar traditionele Baskische danslessen leerde ze klassieke en hedendaagse dans bij Alurr Dantza Taldea, bij Edu Muruamendiaraz en ook bij Aiert Beobide.

Op 19-jarige leeftijd werd ze lid van Haatik, waarin ze tot op de dag van vandaag actief is.

Tegelijkertijd blijft ze lessen volgen in traditionele Baskische dans (met Aiert Beobide in Alurr Dantza Taldea en met Jesús Mari Garate in Naia Dantza Taldea), maar ook hedendaagse dans (in Studio 84 met Myriam Pérez) en klassieke dans (met Katixa Perea).

Tijdens haar 8 jaar bij Haatik nam ze deel aan de producties Errimak Oinetan (Haatik), Ilargiaren Sukari Galdus (Haatik), Lur-Zuri-Aga (Haatik + Akene films), Tears that fall (Vitali Safronkine), Hormek Diote (Aiert Beobide + Vitali Safronkine + Iker Arrue) en Itsaslapurrak (Haatik) als performer. Bij Lau Eme (Haatik) en Errimak bi Oinetan (Haatik) was ze tegelijk performer en onderdeel van het creatieve proces. Ook bij Alurr Dantza Taldea werkte ze als performer in de producties Suda, Oinazez, Sor-k en Bi puntura Artean.`

Op 23-jarige leeftijd besloot ze naar Barcelona te verhuizen om te trainen in hedendaagse dans. Nadat ze daar was afgestudeerd keerde ze terug naar Baskenland, om met haar eigen projecten aan het werk te gaan en haar carrière bij Haatik voort te zetten. Ze blijft trainen door lessen te volgen en deel te nemen aan creatieve residenties voor nieuwe producties in Baskenland, België, India, Barcelona en Zwitserland.

Vandaag werkt ze ook samen met Uniqart Dance Company, in de voorstelling El Espectro de la Rosa en met Iñaki Plaza Band. En als choreograaf, in het stuk Mann Vuajnah van Marika Renhuvud (Stockholm); en met Claudia Gómez en Montse Álvarez in haar eerste creatieve project J-Aho! dat onlangs in première ging op het Dantza Hirian festival.

Ze nam ook deel aan de opname van Kursaal 20 años en aan de documentaire Bailar la locura van Marta Espar en Maiol Virgili.

Ze werkt al sinds haar 15e als danslerares en is verantwoordelijk voor het organiseren van cursussen voor professionals bij Haatik Dantza Konpainia.

Aan de behaalde ze een diploma in de psychologie

🟦 Clàudia GÓMEZ

Clàudia werd geboren in Banyoles (Girona, Catalonië) in 1995.

Opgeleid in traditionele Catalaanse dans bij Esbart Fontcoberta de Banyoles en nadien, gedurende 4 jaar, in klassieke en hedendaagse dans aan de Professional School of Barcelona. Daar behaalde ze een studiebeurs om haar opleiding verder te zetten. Ze traint ook in het circus (la Caldera, nunArt, Rogelio Rivel circusschool).

In januari 2019 wordt ze geselecteerd voor het pilootprogramma van de beroepsopleiding van het FAKTORIA COREOGRAPHIC CENTER in Pamplona : een nieuw centrum voor hedendaagse danscreatie onder leiding van Marta Coronado, Laida Aldaz en Carmen Larraz.

Als schepper en performer creëerde ze in 2017, met Raquel Viñuales, het project PILAR DE DOS : een voorstelling die de PREMI DELFÍ COLOMÉ 2017 (Sismograf, Ésdansa, Fira Mediterránea, Dansáneu en Graner) won. Ze is ook de tolk en medeschepper van “J-AhO!” van Amaiur Luluaga (Sortutakoak 12, Dantza Hirian en Dantzan Bilaka). Uitvoerder van Ethica, natura e origene della mente (Romeo Castelluci – Festival Temporada Alta.) en heeft samengewerkt met de groep Orquestrina Trama (Catalonië).

Sinds kort werkt ze ook met de muzikant Iñaki Plaza (Baskenland) in het project PYRENE 430.

🟦 Álex LÓPEZ

Alexander López Urionabarrenechea werd in 1983 in Bilbao geboren.

Als bassist en contrabassist opgeleid en geïnitieerd in kamermuziekensembles aan het voormalige Amurrio Conservatorium, studeerde hij jazz contrabas bij Jon Piris aan de Andrés Isasi School of Music in Getxo en elektrische bas bij de bassisten Rober Caballero en Kike Mora.

Hij is een zeer actieve muzikant in de Baskische scene, waar hij met veel bands heeft gespeeld, zowel in rock, funk, pop, folk als jazz.

Hij begeleidde grote artiesten zoals Chiki Lora (Canteca de Macao) en, op internationaal niveau, zoals Iñaki Uranga (The Consortium), die hij ook begeleidt in zijn Big Band formule.

Sinds 2012 is hij lid van de groep Iñaki Plaza, waarmee hij het podium deelt in tal van nationale en internationale festivals en waarmee hij ook in het Pyrene 430-project samenwerkt.

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief!

En wees als eerste op de hoogte van onze activiteiten

SceneOff. © 2019 Bruxelles, Belgium