OSMAN MARTINS

Osman Martins werd geboren in Bahia, Brazilië, op 12 oktober 1961. Hij raakte al vroeg geïnteresseerd in muziek en keek tussen de voetbalwedstrijden door naar muzikanten die op straat speelden. Hij was vooral geboeid door de cavaquinho, een kleine viersnarige Braziliaanse gitaar. Op zijn tiende verjaardag kreeg hij er eentje cadeau en vanaf dan zal hij er elke dag op spelen.

Op vijftienjarige leeftijd schreef Osman zich in aan de Curson school: hij kreeg er cavaquinho lessen van de Maestro, Robinson Miguel, een beroemde Braziliaanse gitarist. Hij studeerde af met grote onderscheiding en evolueerde langzaam aan tot een van de beste cavaquinho gitaristen in São Paulo. Vanaf dat moment trad hij op in heel Brazilië. Later maakte hij een tournee door Europa met de groep Oba-Oba, waarna hij zich in Rome vestigde.

In 1987 verhuisde Osman naar Brussel. Hij besloot zich er te vestigen en tegelijkertijd regelmatig te blijven toeren in heel Europa (Duitsland, Zwitserland, Turkije) met de groep Samba Tuque. Osman componeert zelf maar is ook wel geïnteresseerd in verschillende projecten waarin hij de traditionele ritmes van zijn land kan interpreteren door ze te mengen met andere muziek. Met Caminhada brengt hij een explosieve mix van Braziliaanse muziek en reggae. Zijn groep Batida de Samba, verwerkt dan weer alle kruisbestuivingen van Braziliaanse muziek.

Zijn composities, doordrenkt met zachtheid en nostalgie, doen ons dromen van een idyllisch Brazilië waar alles poëzie, muziek en parfum is. In 2005 lanceerde Osman met zijn groep Euro Samba een repertorium dat gebaseerd is op Zuid-Amerikaanse ritmes: samba, salsa, bossanova, pagode, baião, afoxé, chorinho en vele andere ritmes van Brazilië. Osman “vermengt” verder allerlei ritmes en melodieën, zoals samba-fusion, samba-reggae. “Wereldmuziek” bij uitstek.

Hij werd uitgenodigd door de RTBF om er deel te nemen aan een compilatie CD van “Le Monde est un Village”: hij stelt er originele composities op voor. In juni 2008 bracht Osman een nieuw album uit met de titel “Motivo De Alegria”. Zijn pad kruist dan dat van Pierre Gillet, met wie hij een spannende samenwerking begint tussen zijn
4-snarige cavaquinho en Pierre’s Braziliaanse 7-snarige gitaar. Osman Martins is op korte tijd een van de meest gevraagde Braziliaanse artiesten in Europa geworden, met een repertorium dat samba, bossa-nova en choro vermengt.

Zijn laatste artistieke project – “Vontade Saudade” – is het resultaat van een ontmoeting met een getalenteerde jonge arrangeur, Pierre Slinckx, en het strijkkwartet Quatuor MP4. Osman Martins nodigt ons uit op een reis naar de saudade, een typisch Braziliaans gevoel, om ons te verbinden met een slimme mix van traditie en moderniteit.

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief!

En wees als eerste op de hoogte van onze activiteiten

SceneOff. © 2019 Bruxelles, Belgium