OSMAN MARTINS

🟦 OSMAN MARTINS

Osman Martins werd geboren in Bahia, Brazilië, op 12 oktober 1961. Hij raakte al vroeg geïnteresseerd in muziek en keek tussen de voetbalwedstrijden door naar muzikanten die op straat speelden. Hij was vooral geboeid door de cavaquinho, een kleine viersnarige Braziliaanse gitaar. Op zijn tiende verjaardag kreeg hij er eentje cadeau en vanaf dan zal hij er elke dag op spelen.

Op vijftienjarige leeftijd schreef Osman zich in aan de Curson school: hij kreeg er cavaquinho lessen van de Maestro, Robinson Miguel, een beroemde Braziliaanse gitarist. Hij studeerde af met grote onderscheiding en evolueerde langzaam aan tot een van de beste cavaquinho gitaristen in São Paulo. Vanaf dat moment trad hij op in heel Brazilië. Later maakte hij een tournee door Europa met de groep Oba-Oba, waarna hij zich in Rome vestigde.

In 1987 verhuisde Osman naar Brussel. Hij besloot zich er te vestigen en tegelijkertijd regelmatig te blijven toeren in heel Europa (Duitsland, Zwitserland, Turkije) met de groep Samba Tuque. Osman componeert zelf maar is ook wel geĂŻnteresseerd in verschillende projecten waarin hij de traditionele ritmes van zijn land kan interpreteren door ze te mengen met andere muziek. Met Caminhada brengt hij een explosieve mix van Braziliaanse muziek en reggae. Zijn groep Batida de Samba, verwerkt dan weer alle kruisbestuivingen van Braziliaanse muziek.

Zijn composities, doordrenkt met zachtheid en nostalgie, doen ons dromen van een idyllisch BraziliĂ« waar alles poĂ«zie, muziek en parfum is. In 2005 lanceerde Osman met zijn groep Euro Samba een repertorium dat gebaseerd is op Zuid-Amerikaanse ritmes: samba, salsa, bossanova, pagode, baiĂŁo, afoxĂ©, chorinho en vele andere ritmes van BraziliĂ«. Osman “vermengt” verder allerlei ritmes en melodieĂ«n, zoals samba-fusion, samba-reggae. “Wereldmuziek” bij uitstek.

Hij werd uitgenodigd door de RTBF om er deel te nemen aan een compilatie CD van “Le Monde est un Village”: hij stelt er originele composities op voor. In juni 2008 bracht Osman een nieuw album uit met de titel “Motivo De Alegria”. Zijn pad kruist dan dat van Pierre Gillet, met wie hij een spannende samenwerking begint tussen zijn
4-snarige cavaquinho en Pierre’s Braziliaanse 7-snarige gitaar. Osman Martins is op korte tijd een van de meest gevraagde Braziliaanse artiesten in Europa geworden, met een repertorium dat samba, bossa-nova en choro vermengt.

Zijn laatste artistieke project – “Vontade Saudade” – is het resultaat van een ontmoeting met een getalenteerde jonge arrangeur, Pierre Slinckx, en het strijkkwartet Quatuor MP4. Osman Martins nodigt ons uit op een reis naar de saudade, een typisch Braziliaans gevoel, om ons te verbinden met een slimme mix van traditie en moderniteit.

🟦 QUATUOR MP4

Het Quatuor MP4 werd opgericht in 2008. Claire Bourdet, Margaret Hermant, Pierre Heneaux en Merryl Havard, vier jonge afgestudeerden van Koninklijke Conservatoria in België, kozen onmiddellijk voor eigen creaties, die ze naast werken uit het grote repertoire, brengen met een uitzonderlijke dynamiek. Ze deden ervaring op in het Orpheus Instituut in Gent, daarna bij verschillende kwartetten: Danel, Pavel Haas, Pražák en Kronos.
Deze ervaringen brachten hen ook een belangrijke vrijheid van meningsuiting bij.
In 2010 en 2012 nam het Quatuor MP4 ook deel aan voorstellingen van “Danse X Music” (I en II), succesvolle testbanken voor jonge dansers van P.A.R.T.S. in samenwerking met de Koninklijke Muntschouwburg (Brussel). In 2011 creëerden ze voor de Handelsbeurs (Gent) een concert rond het werk van Sjostakovitsj: het werd opgevoerd met commentaar door de actrice Elise Steenackers. Datzelfde jaar werkte Quatuor MP4 mee aan de voorstellingen van “Different Trains” van Steve Reich: het werd door Leila Film voorgesteld in het Théâtre de Namur. Ze namen ook de muziek op bij twee gedichten van Emile Verhaeren (Albert Huybrecht / Musique de chambre II / Intégrale des Mélodies) voor het label Cyprès.
Quatuor MP4 was ook te zien op het Festival “Concerts en nos Villages”, georganiseerd door Guy Danel. In de zomer van 2011 stonden ze op het Gaume Jazz Festival met een “carte blanche” van Fabrice Alleman (met arrangementen van Michel Herr).

Tijdens het seizoen 2014 creĂ«erde het Quatuor MP4 een nieuw “Steve Reich Project”, samen met de choreografe Isabella Soupart: dit was dan weer een samenwerking met de “Jeunesses Musicales” en het “Ars Musica” festival. Ze namen ook deel aan vele andere festivals, zoals het “Festival van Vlaanderen” in Kortrijk, en in Brussel “Europe in Music” en “Midis Minimes”. Ze traden ook op in het “Concertgebouw” te Brugge en “De Groote Post” in Oostende (Scoop on Tour 2014 ).

Het Quatuor MP4 werkte ook een samen met “Chamber Music for Europe” en werd zo uitgenodigd op het Festival van “Chiré-en-Montreuil” en Cramard in Frankrijk, alsook op “Pick Opus” en “Nuit Blanche” in Brussel.
Ze werkten ook mee aan het project “Domaine PrivĂ© Hosokawa”, het “Strijkkwartet Happening” in het Concertgebouw van Brugge met de Quatuors EnAccord, Varèse en Zerkalo.

Gedurende de seizoenen 2016 en 2017 werkten ze rond een residentie in “Espace Senghor”, met als thema “metamorfoses”:
5 programma’s gebaseerd op verschillende facetten van het Quatuor MP4
1: Beethoven/Fafchamps:
2: Ligeti en Sciarrino in samenwerking met Fatou Traoré;
3: “Steve Reich Project” in samenwerking met Isabella Soupart;
4: Scelsi/Fafchamps/Lutoslawski;
5: Kwartet en elektronica voor het LOOP-festival, Slinckx/Fafchamps/Delforge.
Het Quatuor MP4 werd ook in november 2016 opnieuw uitgenodigd voor het “Ars Musica” festival en in december 2016 mochten ze optreden in India op het “Tansen Music” festival.

🟦 OSVALDO HERNANDEZ NAPOLES

Osvaldo Hernandez Napoles, is geboren in Ixmiquilpan in de staat Hidalgo in Mexico.
Op 19-jarige leeftijd reisde Osvaldo door Latijns-Amerika. Zijn zoektocht begon in zijn geboorteland, op ontdekking van traditionele instrumenten die hij al snel onder de knie zou krijgen. Zijn repertorium weerspiegelt de ontroerende geschiedenis van het continent. Pre-Columbiaanse inheemse instrumenten ontmoeten die van gedeporteerde Afrikanen en verschillende generaties Europese kolonisten.
Osvaldo is al meer dan twintig jaar in BelgiĂ« gevestigd en heeft de hele wereld afgereisd. Hij heeft al zijn ervaring in dienst gesteld van talloze artiesten, zoals Deep Forest, Marlène Dorcena, Rosa BrandĂŁo, Aura Msimang, Abdelli, Sidiki Camara, Ialma, Vaya Con Dios, Karim Baggili, TaĂŻga Maya, maar ook gezamenlijke muzikale projecten, zoals Apikon-Dia en Blindnote. Enkele van zijn persoonlijke projecten: Tierra, Amalgama, Mambu, Nahui-Ollin. Ook theaterprojecten: Philippe Blasband’s Invisible, Karl Valentin’s Noises, Daniel Danis’ Stone Bridge en Skin of Images.
PIERRE SLINCKX

🟦 PIERRE SLINCKX

Pierre Slinckx studeerde compositie en diepgaand schrijven aan ARTS2 (Ecole Supérieure des Arts in Bergen/Mons) bij Claude Ledoux, Jean-Pierre Deleuze, Jean-Luc Fafchamps, Gilles Gobert en Denis Pousseur. Hij is ook geaggregeerd auteur.
Als componist wordt hij regelmatig gevraagd door ensembles zoals Musiques Nouvelles, het Orchestre Philharmonique de Liège, TANA, het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, Sturm und Klang en Fractales, die bij hem zowel instrumentaal als muziek-met-tekst bestellen. Nadat hij in 2013 de Henri Pousseur-prijs, en in 2015 de André Souris-prijs behaalde, die veelbelovende jonge componisten belonen, werd hij lid van het LAPS-ensemble als componist en laptopuitvoerder.

Hij is ook medeoprichter van de vzw SMOG, die maandelijks concerten in Brussel organiseert.

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief!

En wees als eerste op de hoogte van onze activiteiten

SceneOff. © 2019 Bruxelles, Belgium