GAIZA PROJECT

GAIZCA PROJECT

🟦 IALMA

Er is geen duidelijkere associatie dan die van het woord “camiño” (de weg) met de stad Santiago de Compostela (Santiago de Compostela). Vooral wanneer deze associatie wordt gedragen door 4 van zijn meest trotse ambassadeurs: IALMA, deze 4 mooie “cantareiras” die al bijna 20 jaar hun regio van herkomst – Galicië – over de hele wereld zingen en spelen.
Sinds hun prille begin, met “Palabras Darei”, hun eerste album, hebben ze een lange weg afgelegd.
Langs nog steeds ongerepte paden, rond dewelke ze vaak onverwachte maar zeer rijke ontdekkingen ontmoetten. Langs zijwegen die roken naar avontuur en vrijheid. Langs steile paden die soms twijfel hebben gezaaid over hun toekomst. Hun pad werd ook soms omgeleid langs bronnen van nieuwe ervaringen. Op hun pad kruisten ze ook de van veel andere kunstenaars met zeer verschillende universums. Ze aarzelden ook niet om een klein stukje weg samen af te leggen: zoals met Dulce Pontes, Carlos Nuñez, Kepa Junkera, Mercedes Peon, Eliseo Parra, mais aussi Arno, Zefiro Torna, Philippe Catherine, Renaud, Lucilla Galeazzi, Leila Amezian, Manou Gallo, Carlo Rizzo, Quentin Dujardin, Dick Van der Harst, Urban Trad, Fabrizio Cassol, N’Faly Kouyaté, Perry Rose, …
Hoewel ze in Brussel wonen, staan Veronica, Natalia, Marisol en Eva in permanente verbinding met Galicië. De muzikale cultuur en de Galicische tradities zijn voor hen inderdaad een onuitputtelijke bron van inspiratie waardoor ze beetje bij beetje een enorm repertoire konden opbouwen aan liedjes die ze ontleenden aan hun roots. Maar ze hebben ze ook aangepast aan hun dagelijks leven: dat van vrouwen van vandaag, die in contact zijn met verschillende culturen, verschillende talen, verschillende muzikale esthetieken.
IALMA is de getuige van een muzikale en artistieke evolutie die begon in de Galicische orale traditie en zich vervolgens voortzette in verrassende fusies, met nieuwe ritmes en trends uit nieuwe generaties.
“Door nieuwe muzikale culturen te ontdekken, kunnen we de onze beter leren kennen en nog meer verrijken”. Dit is de beste manier om de evolutie van het artistieke project van IALMA en zijn belangrijke bijdrage aan het voortbestaan, renoveren en ontwikkelen van dit specifieke muzikale genre te definiëren.


🟦 Iñaki PLAZA

Iñaki Plaza (Urduña, Bizkaia, 1976) begon de studie van de trikitixa (Baskische diatonische accordeon) en traditionele Baskische percussie (txalaparta en tamboerijn) in 1993. Een paar jaar later bestudeerde hij ook andere etnische percussies, zoals de cajon. , de bodhran, de darbuka of de Indiase tablas.
Hij speelde de trikitixa met de groep "Izalde" van 1994 tot 1999 en met “Sorbeltz” tot 2001.
Van 2001 tot 2007 speelde hij trikitixa, txalaparta en percussie met Kepa Junkera, Ibon Koteron en “Etxak”.
Van 2004 tot 2012 werkte hij met "Ion Garmendia" aan het project “O + Hatz” (hogeihatz).
Iñaki PLAZA speelde ook mee op albums en begeleidde in concerten van verscheidene groepen : Berrogüetto (“Viaxe por urticaria”1999, “Renovart” banda sonora 1998), Kepa Junkera (“K” Grammy latino 2004, “Athletic Bihotzez” 2004, “Hiri” 2006), Ibon Koteron (“Airea” 2004), Kukuma (“Kukuma” 2004), Araba euskaraz 2003 (“Orobil borobil” 2003), Bilboko konpartsak (“Aste nagusia 25 urte” 2002), Sobrino Sobrado (“Van pasando los años”2006), Faltriqueira (“Effecto faltriqueira” 2006), Tejedor (“Musica na maleta” 2006, “Positivu” 2011, Coetus (Entre Tierras 2012), Gere (La gran casa), Ialma (Camiño 2016), Kila, Zafrafolk, Gontzal Mendibil, Fran Idareta, Susana Seivane … en groepen uit Valencia, Bilbao, Tenerife, Albacete …
Hij speelde op de soundtrack voor de film “La torre de Suso” uit 2007.
Sinds 1996 leert hij anderen hoe de trikitixa, txalaparta en percussie te beqspelen … op verschillende Baskische scholen, zoals “Musikene”, Amurrio, Urduña en de muziekschool van Bilbao Trikitixa.
Hij heeft ook verschillende masterclasses gegeven aan het Instituto Cervantes in Chicago, het Instrument Museum in München, de muziekscholen in Seattle (Washington), Reno’s University (Nevada).
Hij heeft verschillende tournees gemaakt, solo of als begeleidende muzikant, in Bilbao, Donostia, Catalonië, Madrid, Valencia, Los Azores, Castille León, Castille la Mancha, Murcia, Aragón, Asturië, Cantabrië, Andalusië, Galicië, Tenerife, Lanzarote, Gran Canaria, Portugal, Frankrijk, Italië, Duitsland, Engeland Schotland, Ierland, België, Nederland, Zwitserland, Oostenrijk, Polen, Noorwegen, Bosnië, Marokko, Verenigde Staten, Uruguay, Chili, China, Japan …

🟦 Manu SABATE

Manu SABATE werd geboren in Barcelona in 1989.
In 2015 behaalde hij een Master of Music aan de Sibelius Academie in Helsinki en in Arts Management aan de Catalan Open University (UOC).
In 2012 behaalde hij een diploma in “gralla”, traditionele hobo uit Catalonië aan ESMUC (Superior School of Music uit Catalonia).
Manu SABATE was een van de eerste Catalaanse muzikanten die de "gralla" buiten zijn traditionele context droeg en experimenteerde in nieuwe genres en talen, zoals improvisatie.
Naast de “gralla” speelt Manu SABATE de basklarinet, de tarota en de tenora (een andere traditionele Catalaanse hobo).
Hij was sinds 2012 de leider van het Inxa Impro Quintet, een groep die met succes de traditionele Catalaanse muziek, jazz en rock heeft samengevoegd en 3 albums heeft opgenomen: “All that trad” (2013), “Kind of Trad” (2014 ) en “Out of Trad” (2017); project waarmee ze in 2013 de muziekwedstrijd “Sons de la Mediterrània” hebben gewonnen, georganiseerd door de Fira Mediterrània de Manresa.
In 2017 nam Manu SABATE ook het album “Spontus & Manu Sabaté” op, een project dat in 2014 was ontstaan uit de samenwerking met de Bretonse folk groep “Spontus”. Hij nam ook “The Beauty and Mystery of the Prime Numbers” op met het ensemble “Ethic Labs” en nam deel aan het album “Fok” van Kepa Junkera.
In 2016 nam hij op met de ska-jazzband "L'Home Llop & The Estramats" – "Volum 1" en met Etnojazz-kwartet Alenky hun eerste album.
In 2015 bevestigde hij zich als leider van de “New Catalan Ètnic”, waarmee hij het album “Ruralisme Il·lustrat” produceerde. De groep combineert het geluid van traditionele Catalaanse instrumenten met andere muzikale talen en onderzoekt traditionele stukken. Hij werkte ook mee aan het eerbetoon aan Harmonica Brava, onder auspiciën van CAT in het Barcelona Auditorium, en deelde het podium met Carles Benavent en Joan Albert Amargós. Hij nam ook het cover album op van Morena.
In 2014 nam hij “Buurr” op met FolkMus, een muzikaal project van de Europese Unie en in 2013 nam hij “FBB” op met de Sibelius Folk Big Band.
Nu geeft Manu SABATE les in traditionele muziek aan de “Aula de Sons” in Barcelona en Vilafranca, en aan EMAP (Escola Música de l’Alt Penedès).
Manu is ook actief geweest aan verschillende andere muziekscholen in Catalonië, zoals de “Aula de Sons” in Reus, op de CAT, op de “Music Activa” school in Barcelona en ook in verschillende muziekkampen in de Pyreneeën.
Als Arts Manager werkte hij in de Jeunesses Musicales van Spanje (JMS), met ADEP.cat voor het project NewCatalan Ensemble, en organiseerde hij het Musical Figarot, traditioneel muziekfestival in Vilafranca del Penedès in 2016 en 2017.

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief!

En wees als eerste op de hoogte van onze activiteiten

SceneOff. © 2019 Bruxelles, Belgium