ESTEBAN MURILLO

Esteban Murillo werd op 31 juli 1995 geboren in de buurt van Charleroi (België). Hij begon op jonge leeftijd klassieke gitaarlessen te volgen en specialiseerde zich spoedig op de flamencogitaar. Flamenco maakt trouwens sinds zijn geboorte al integraal onderdeel van zijn leven: de stem van zijn grootvader en de gitaren van zijn ooms weerklinken in het kleine huis van zijn grootouders langs moeders kant.

Een paar jaar later werd hij gefascineerd door het flamenco lied, toen hij ging optreden met de groep Suena Flamenco. Zijn passie bracht hem ertoe om deze speciale zangstijl te studeren zodat hij die met gevoeligheid en persoonlijkheid op het podium zou kunnen weergeven.

In de loop der jaren heeft Esteban het podium gedeeld met verschillende internationaal gerenommeerde artiesten uit de flamenco-wereld, zoals Carlos Piñana, Rosi Navarro “La Divi”, Federico Ordoñez, Rubén Molina, Antonio Martínez, Marisol Valderrama, José-Luis Medina, Juan Manuel Zurano, Dani Barba, José-Luis Domínguez, Mathilde Fornelli Antón, Yúrentz Bermúdez, Saïdjah Galo “La Zambra”, Antonio Segura, Serge Dacosse, Alex Otero, François Taillefer, Patricio Grande … In 2013 stond hij in het voorprogramma van het concert van de Spaanse zangeres Niña Pastori in het Koninklijk Circus in Brussel.

“Leyenda”, het eerste album van Esteban, werd uitgebracht in december 2014. Het is een fusie van pop en flamenco, gecomponeerd en gearrangeerd door Giacomo Aronica en Silvano Macaluso. Wat de teksten betreft, roept Esteban Carlos Vaquera, Luis González, zijn grootvader Paco Murillo en Yoni Vidal op. Uit dit project ontstaat de Leyenda-show waarmee hij en zijn muzikanten twee jaar door België toeren.

In mei 2018 bracht Esteban een nieuw album “Mi Verdad” uit, ontstaan uit zijn verlangen om terug te keren naar de essentie van de flamenco en hulde te brengen aan de grote Andalusische dichter, Federico García Lorca. Dit nieuwe opus is het resultaat van een samenwerking met uitzonderlijke artiesten, waaronder Myrddin de Cauter, Bart Maris, Ialma, José-Luis Domínguez, Antonio Paz en vele anderen. Op het podium werd dan de show “Mi Verdad Flamencavoit” opgevoerd, waarbij Anthony Carrubba “El Carru”, François Taillefer, Giacomo Aronica, Silvano Macaluso en Marisol Valderrama Guerrero nog eens werden samengebracht.

In 2019 neemt Esteban samen met Anthony Carrubba deel aan “In-Puro”, de nieuwe creatie van de danser Federico Ordoñez. Hij sloot zich ook aan bij het project “Impressies van Spanje” van La Barraca en toerde zo langs de verschillende Vlaamse podia. Tegelijkertijd trad hij toe tot het gezelschap van de Parijse danser Rubén Molina met wie hij in Parijs, Corsica, in het zuiden van Frankrijk en in Duitsland toerde. Onlangs werd Esteban door de “Jeunesses Musicales de la Federation Wallonië-Bruxelles” geselecteerd om een nieuwe show voor jong publiek in Waalse en Brusselse scholen te presenteren. Deze nieuwe creatie, “Dans les pas de Paco”, viert zijn grootvader, de poëzie van Federico García Lorca en de overdracht van flamenco.

“MI VERDAD”, een co-productie van Esteban MURILLO met SceneOff en Homerecords.be, combineert de stem, de gitaar van Esteban “el duende” met de gitaar van Anthony CARRUBBA “El Carru”, de bas en de accordeon van Giacomo ARONICA, de piano van Silvano MACALUSO, de percussies van François TAILLEFER en het talent en de gratie van de danseres Marisol VALDERRAMA.
Bij “MI VERDAD” nodigt Esteban ook de stemmen uit van de Galicische cantareiras van IALMA, de gitaar van Myrddin DE CAUTER en José Luis DOMÍNGUEZ, de flamenco-stem en de palma’s van Antonio PAZ, de trompet van Bart MARIS en de viool van Mohammed AL Mokhlis.

In 2020 creëerde Esteban MURILLO, samen met de danser Federico Ordoñez en de flamencogitarist Anthony Carrubba, het poëtisch flamencoproject “Poeta Flamenco”, waarmee Esteban een levendig eerbetoon brengt aan de grootste Spaanse dichters, zoals Federico Garcia Lorca, Rafael Alberti Merello, Machado, enz.

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief!

En wees als eerste op de hoogte van onze activiteiten

SceneOff. © 2021 Bruxelles, Belgium