Het Corsicaans a capella sextet A FILETTA werd opgericht in 1978 en heeft dus al een mooie loopbaan achter de rug. Deze 6 zangers hebben veel bijgedragen aan de bescherming van het mondelinge erfgoed van hun eiland. Ze hebben ondertussen ook de meest gedurfde polyfonische muziek van het ogenblik voor hun rekening genomen. Dankzij hun ongelooflijke inventiviteit geven hun composities vorm aan de hedendaagse status van Corsica, als een kruispunt in de Middellandse Zee, tussen Oost en West, tussen herinnering en utopie.
Hun traject werd gemarkeerd door belangrijke artistieke ontmoetingen:
in de filmwereld: interpretatie van meer dan tien soundtracks van Bruno Coulais, met name “Himalaya, de kindertijd van een chef-kok”, of “Als een magneet”
in de danswereld: compositie voor drie choreografieën van Sidi Larbi Cherkaoui, waaronder “Puz/zle”, voorgesteld op het Festival van Avignon in 2012
in het theater: “Médée” van Jean-Yves Lazennec, enz.
ze deelden het podium met Paolo Fresu en Daniele di Bonaventura (Italië) (ook in België : op Brosella in 2016), de Kodo Drums (Japan), Danyel Waro (Reunion), Conductus (Italië), Bulgarka Quartet (Bulgarije), Voices of Georgia (Georgia), Fadia Tomb El-Hage (Libanon), Gabriel Yacoub (Frankrijk), De balletten van Monte Carlo, enz.
🟦 De lange versie
Sinds 1978 hebben ze
– tientallen repertoires gemaakt,
– ongeveer vijftien albums uitgegeven,
– 40 à 50.000 toeschouwers per jaar bereikt
De a capella groep A FILETTA, opgericht in 1978, is een van de belangrijkste groepen van de Corsikaanse zang. Met hun composities cultiveren deze zangers een vernieuwde en open traditie, die goed verankerd is in het verleden, maar die zich tegelijk zonder beperkingen kan ontwikkelen. Ze weigeren de bewakers te zijn van “een tempel”. Dit is voor hen in ieder geval een moeilijke, maar essentiële oefening, om hun enthousiasme te kunnen behouden te moeten inboeten op hun eerlijkheid.
Samenwerkingen
A FILETTA bestaat uit zes Corsikaanse mannenstemmen en wordt gekenmerkt door een steeds hernieuwde inventiviteit en een veeleisende interpretatie. De groep zet de mondelinge traditie van het eiland voort, maar staat ook bekend om zijn verkenning van andere facetten van polyfone zang, door zelf hedendaagse werken te creëren. In meer dan drie decennia heeft de groep een enorme weg afgelegd, rijk aan ervaringen en ontmoetingen. Dit is dan ook de voedingsbodem voor hun creaties.
Nadat Bruno Coulais hen had gevraagd om de muziek te maken voor zijn films (“Himalaya, de jeugd van een chef-kok”, “De migrerende mensen”, “Don Juan”, “Als een magneet”, enz.), waagden ze zich op meer onverwachte kunstuitingen, zoals theater en dans. Ze werkten samen met de regisseur Jean-Yves Lazennec voor “Médée” van Seneca. In de hedendaagse dans heeft A FILETTA deelgenomen aan drie creaties van choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui: “In memoriam” met de Balletten van Monte Carlo; “Apocrifu” in de Munt te Brussel; “Puz/zel”, een creatie voor het festival van Avignon in 2012.
Hun jongste muzikale avonturen kwamen onder andere tot stand dankzij een commissie van het Festival van Saint Denis: “Di Corsica Riposu”, “Requiem voor twee blikken”; een ander project, “Conversatie(s) – Dialoog tussen Oost en West”, met de Libanese zangeres Fadia Tomb El-Hage, was een bestelling van het Île-de-France Festival; en ten slotte, was er ook de vruchtbare ontmoeting met de jazztrompettist Paolo Fresu en de bandoneonist Daniele di Bonaventura, die resulteerde in twee creaties: “Mistico Mediterraneo” en het dansproject “Danse mémoire, danse” in april 2014.
Wat maakt de aanpak van A FILETTA zo uniek ?
Een hedendaags muzikaal project, ontstaan uit een zeer krachtige orale traditie, waarop de zangers verder bouwen door er een veeleisende en ongeremde creatie aan toe te voegen.
Een groep die, hoewel stevig in het eigen erfgoed geworteld, zich heeft opengesteld voor vele andere tradities, maar ook voor de diversiteit aan genres: theater, film, dans. Hierdoor kan de groep allerlei repertoires aanboren en met verschillende kunstuitingen samenwerken.
Een artistiek avontuur dat altijd de voorkeur heeft gegeven aan een zoektocht naar een echte ontwikkeling van elk individu op menselijk niveau. Dit resulteert dan ook in een muziek waarbij het idee van “delen” centraal staat.
A FILETTA werd geprogrammeerd …
In Parijs: de Salle Pleyel, het Théâtre des Bouffes du Nord, het Théâtre de la Ville, het Instituut van de Arabische Wereld, het Trianon, de Cité de la Musique, het Cour Marly van het Louvre Museum, het Alhambra, de kerk van St Germain-des-Prés, het Petiti Palais …
In Frankrijk: het Grand Théâtre de Bretagne, de Opera van Lille, het Arsenal in Metz, Châteauvallon, “La Coursive” in La Rochelle, het Nationaal Theater in Nice, “La Filature” in Mulhouse, het Avignon Festival, het Marseille Festival, het festival “Les Suds” in Arles, het “Ambronay” festival, het festival “Aix-en-Provence”, het “Berlioz” festival, het festival “Saint-Denis”, het festival van “Ile-de-France”, het festival van Radio-France in Montpellier, de Departementale Theaters van Réunion, Europajazz, het festival “Jazz sous les Pommiers” te Marciac …
In het buitenland: het Munttheater (Brussel), De Singel (Antwerpen), het “Bunkamura” Theater (Tokio), “Fundação Centro Cultural de Belém” (Lissabon), het Brighton Festival, het Bergamo Jazz Festival, “Gasteig” (München), Düsseldorf Festival, “Konsert & Kongress” (Uppsala), Brave Festival (Wroclaw), Tanzman Festival (Lodz), Parco della Musica (Roma), Sadlers Wells (Londen), Basel Jazz Festival, Luxembourg City Theatre, Festival Grec (Barcelona), Baalbeck International, Festival en Byblos International Festival (Libanon), “Teatro Alfa” (Sao Paulo), “Festpillene” I Bergen, Festival van Helsinki, Oslo World Music Festival, Förde Festival, Colors of Ostrava, “Ring Ring” Festival (Belgrado), Barbican Centre (Londen), Perth International Arts Festival (Australië), Ten Days on the Island (Tasmanië), Montreal International Jazz Festival (Canada), …
🟦 Line up
Jean-Claude ACQUAVIVA : seconda, auteur, compositeur
François ARAGNI : seconda and bassu
Paul GIANSILY : terza
Stéphane SERRA: seconda
Petr’Antò CASTA : bassu
Maxime VUILLAMIER : bassu
🟦 Prijzen
Hoofdprijs van de Charles Cros Academy – Wereldmuziek – voor het album ‘Memory dance, dance’ / A Filetta – Paolo Fresu – Daniele di Bonaventura
🟦 Programma 1 = « CASTELLI »
“Castelli” – “De Kastelen” – is een waarheidsgetrouwe weergave van de rijke geschiedenis van A FILETTA.
Hierbij bieden ze een a capella concert aan met zes mannenstemmen: “Castelli” verwijst niet alleen naar gebouwen uit het verleden of plaatsen die de geschiedenis van Corsica kenmerken, maar ook naar kastelen in Spanje, naar zandkastelen, naar kaartenhuisjes …
Zowel in hun sacrale als in hun seculiere stukken, geschreven voor theater, dans en film, herkennen we Shakespeare, Fernando Pessoa, maar ook anonieme mensen, die allemaal dezelfde humanistische visie delen.
In een open muzikale benadering, stellen deze liederen ook vragen bij “de zin van het leven”. Ze doen denken aan een uitspraak van Jorge Luis Borges: “Uiteindelijk ben ik alles wat ik ondertussen verloren heb”.
Dit programma weerklinkt zoals zoveel vragen over droom, herinnering, nostalgie, illusie, utopie. Wat blijft er over van alles wat je me had gezegd? Wat rest er nog van alles wat we samen opbouwden of dachten op te bouwen? Zijn er nog zaken te ontdekken, plaatsen om je in te nestelen, nieuwe paden te bewandelen ?
🟦 Programma 2 – “SACRALE LIEDEREN”
De dood breekt harten, maar tegelijkertijd brengt het mensen samen. De dood verzoent ook en plaatst iedereen tegenover dezelfde pijn. De dood herinnert de mens aan de onzekerheid van het bestaan. Tegelijk ontstaat het gevoel dat we allemaal op dezelfde manier een oude droom van eeuwigheid te delen.
“Deze liederen, diep als de nacht, vol van hoop, vertellen ons het leven van een heel oud land. Deze stemmen van vóór het woord was ontstaan. We worden geconfronteerd met onze herinneringen als een antiek en tedere verleden. Die liederen spreken zowel tot uw huid als tot uw oor. Ze omhullen ons in een licht kantwerk, geweven met stevige draad die nooit breekt.” Dominique Bianconi.
🟦 Programma 3 – “A LUCE SI TU”
Hier komen de volgende thema’s aan bod: geboorte, de heilige nacht, een dag van vrede, solidariteit en samen delen, dat door de mens te vaak vergeten wordt. De mensheid die wordt verscheurd, die ten prooi ligt aan twijfel. De mens die zich ergert vanuit de zekerheid dat het de ander, de buurman, de vreemdeling is, die verantwoordelijk is voor alle kwalen, alle problemen van de wereld.
Kerstmis, feest van alle onschuldige wezens: in de eerste plaats de kinderen, want in een soort heilzame naïviteit geloven zij nog in de vrijgevigheid van “de oude weldoener”!
Kerstmis, in de sfeer van middernachtmis, van vuren die branden op onze markten, waar milde warmte heerst in een gezellige cocon. Kerstmis, een feest van een gemeenschap die in elk van ons een van zijn kinderen herkent.
Kerstmis, de herinnering aan degenen die we missen.
🟦 Programma 4 – “CONVERSATION(S)” – Ontmoeting tussen Oost en West
Line up
Fadia TOMB EL-HAGE : contralto
Jean-Claude ACQUAVIVA : seconda
François ARAGNI : seconda and bassu
Paul GIANSILY : terza
Stéphane SERRA: seconda
Petr’Antò CASTA : bassu
Maxime VUILLAMIER : bassu
In “Conversation(s) – Ontmoeting tussen Oost en West” komt het a capella lied in al zijn puurheid aan bod. Seculiere of sacrale liederen, geïnterpreteerd in het Corsicaans, Arabisch of Syrisch, brengen twee werelden en twee muzikale tradities samen. De bereikte osmose is het resultaat van een geweldige luisterervaring en een perfecte complementariteit tussen de uitvoerders.
Terwijl elk van hen zijn specificiteit behoudt, openen deze “Conversaties” denkbeeldige plaatsen die, langzaam versmelten tot een eenheid van stemmen en een fusie van welluidende klanken.
Uit deze ontmoeting groeit een unieke symbiose, een heldere polyfonie, een tijdloze en poëtische harmonie die Corsikaanse en Oosterse repertoires samenbrengt.
Betreffende Fadia TOMB EL-HAGE
Fadia TOMB EL-HAGE is een van de weinige zangeressen die Oosterse en Westerse vocale technieken combineert. Ze beschikt over een ruim muzikaal repertoire, variërend van middeleeuws tot hedendaags. Ze heeft in de meest prestigieuze zalen en theaters ter wereld gezongen, zoals de Berliner, de Bremer en Kölner Philharmonieën, het Library of Congress Theatre, het Châtelet Theatre, het Paleis voor Schone Kunsten, Flagey, De Singel, het Unesco Theatre, de Queen Elisabeth Hall, het Royal Opera House en in Lebanon, vooral in de Baalbeck en Beitteddine Festivals. Haar specifieke stem en timbre hebben de aandacht getrokken van de internationale pers, die haar expressiviteit, haar passie, haar charisma en de beheersing van haar kunst uitgebreid heeft beschreven.
De projecten van Fadia TOMB EL-HAGE richten zich op de Oosterse en Westerse culturele banden en verkennen de vele facetten van beide werelden.
🟦 Programma 5 – ‘DANSE MÉMOIRE, DANSE’
Line up
Paolo FRESU – Trompette, bugle
Daniele DI BONAVENTURA – Bandonéon
Jean-Claude ACQUAVIVA : seconda
François ARAGNI : seconda and bassu
Paul GIANSILY : terza
Stéphane SERRA: seconda
Petr’Antò CASTA : bassu
Maxime VUILLAMIER : bassu
“Danse mémoire, danse” is een muzikaal en vocaal project rond het thema van twee mannen, twee eilandbewoners, twee uitzonderlijke wezens die de 20e eeuw hebben gemarkeerd:
Aimé Césaire, romanschrijver, dichter, toneelschrijver uit Martinique en Jean Nicoli, leraar, verzetsstrijder, in 1943 in Bastia geëxecuteerd door de Italiaanse fascistische bezetter.
Deze twee mannen hebben heel wat gemeen: hun politieke inzet, hun humanisme, en vooral hun oordeel over het kolonialisme.
“Als we in deze show hebben besloten om deze twee geweldige humanistische denkers samen te brengen, is dat gewoon om er steeds aan te herinneren dat we dankzij de grootheid van deze mannen kunnen genieten van het vieren van hun inzet en hun opoffering. En er is ook het ideaal waarvoor ze leefden en stierven: dat van een wereld die rechtvaardiger en vrijer zou zijn en die meer respect en meer solidariteit zou opbrengen voor diversiteit.”
Dit project brengt Corsikanen en Italianen, polyfonisten en jazzmuzikanten samen, elk met zijn eigen roots. De de trompet en de bandoneon dragen ertoe bij om de idealen, maar ook de dromen van deze stemmen, “prinsen van de wolken”, weer te geven. Ze stellen een gemixte muziek voor die niet van iedereen is, juist omdat het die van iedereen is.
En wees als eerste op de hoogte van onze activiteiten
SceneOff. © 2019 Bruxelles, Belgium