A FILETTA

🟦 Korte versie

Het Corsicaans a capella sextet A FILETTA werd opgericht in 1978 en heeft dus al een mooie loopbaan achter de rug. Deze 6 zangers hebben veel bijgedragen aan de bescherming van het mondelinge erfgoed van hun eiland. Ze hebben ondertussen ook de meest gedurfde polyfonische muziek van het ogenblik voor hun rekening genomen. Dankzij hun ongelooflijke inventiviteit geven hun composities vorm aan de hedendaagse status van Corsica, als een kruispunt in de Middellandse Zee, tussen Oost en West, tussen herinnering en utopie.

Hun traject werd gemarkeerd door belangrijke artistieke ontmoetingen:

  • in de filmwereld: interpretatie van meer dan tien soundtracks van Bruno Coulais, met name “Himalaya, de kindertijd van een chef-kok”, of “Als een magneet”

  • in de danswereld: compositie voor drie choreografieën van Sidi Larbi Cherkaoui, waaronder “Puz/zle”, voorgesteld op het Festival van Avignon in 2012

  • in het theater: “Médée” van Jean-Yves Lazennec, enz.

  • ze deelden het podium met Paolo Fresu en Daniele di Bonaventura (Italië) (ook in België : op Brosella in 2016), de Kodo Drums (Japan), Danyel Waro (Reunion), Conductus (Italië), Bulgarka Quartet (Bulgarije), Voices of Georgia (Georgia), Fadia Tomb El-Hage (Libanon), Gabriel Yacoub (Frankrijk), De balletten van Monte Carlo, enz.

🟦 De lange versie

Sinds 1978 hebben ze

– tientallen repertoires gemaakt,

– ongeveer vijftien albums uitgegeven,

– 40 à 50.000 toeschouwers per jaar bereikt

De a capella groep A FILETTA, opgericht in 1978, is een van de belangrijkste groepen van de Corsikaanse zang. Met hun composities cultiveren deze zangers een vernieuwde en open traditie, die goed verankerd is in het verleden, maar die zich tegelijk zonder beperkingen kan ontwikkelen. Ze weigeren de bewakers te zijn van “een tempel”. Dit is voor hen in ieder geval een moeilijke, maar essentiële oefening, om hun enthousiasme te kunnen behouden te moeten inboeten op hun eerlijkheid.

Samenwerkingen

A FILETTA bestaat uit zes Corsikaanse mannenstemmen en wordt gekenmerkt door een steeds hernieuwde inventiviteit en een veeleisende interpretatie. De groep zet de mondelinge traditie van het eiland voort, maar staat ook bekend om zijn verkenning van andere facetten van polyfone zang, door zelf hedendaagse werken te creëren. In meer dan drie decennia heeft de groep een enorme weg afgelegd, rijk aan ervaringen en ontmoetingen. Dit is dan ook de voedingsbodem voor hun creaties.

Nadat Bruno Coulais hen had gevraagd om de muziek te maken voor zijn films (“Himalaya, de jeugd van een chef-kok”, “De migrerende mensen”, “Don Juan”, “Als een magneet”, enz.), waagden ze zich op meer onverwachte kunstuitingen, zoals theater en dans. Ze werkten samen met de regisseur Jean-Yves Lazennec voor “Médée” van Seneca. In de hedendaagse dans heeft A FILETTA deelgenomen aan drie creaties van choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui: “In memoriam” met de Balletten van Monte Carlo; “Apocrifu” in de Munt te Brussel; “Puz/zel”, een creatie voor het festival van Avignon in 2012.

Hun jongste muzikale avonturen kwamen onder andere tot stand dankzij een commissie van het Festival van Saint Denis: “Di Corsica Riposu”, “Requiem voor twee blikken”; een ander project, “Conversatie(s) – Dialoog tussen Oost en West”, met de Libanese zangeres Fadia Tomb El-Hage, was een bestelling van het Île-de-France Festival; en ten slotte, was er ook de vruchtbare ontmoeting met de jazztrompettist Paolo Fresu en de bandoneonist Daniele di Bonaventura, die resulteerde in twee creaties: “Mistico Mediterraneo” en het dansproject “Danse mémoire, danse” in april 2014.

Wat maakt de aanpak van A FILETTA zo uniek ?

  • Een hedendaags muzikaal project, ontstaan uit een zeer krachtige orale traditie, waarop de zangers verder bouwen door er een veeleisende en ongeremde creatie aan toe te voegen.

  • Een groep die, hoewel stevig in het eigen erfgoed geworteld, zich heeft opengesteld voor vele andere tradities, maar ook voor de diversiteit aan genres: theater, film, dans. Hierdoor kan de groep allerlei repertoires aanboren en met verschillende kunstuitingen samenwerken.

  • Een artistiek avontuur dat altijd de voorkeur heeft gegeven aan een zoektocht naar een echte ontwikkeling van elk individu op menselijk niveau. Dit resulteert dan ook in een muziek waarbij het idee van “delen” centraal staat.A FILETTA werd geprogrammeerd …

In Parijs: de Salle Pleyel, het Théâtre des Bouffes du Nord, het Théâtre de la Ville, het Instituut van de Arabische Wereld, het Trianon, de Cité de la Musique, het Cour Marly van het Louvre Museum, het Alhambra, de kerk van St Germain-des-Prés, het Petiti Palais …

In Frankrijk: het Grand Théâtre de Bretagne, de Opera van Lille, het Arsenal in Metz, Châteauvallon, “La Coursive” in La Rochelle, het Nationaal Theater in Nice, “La Filature” in Mulhouse, het Avignon Festival, het Marseille Festival, het festival “Les Suds” in Arles, het “Ambronay” festival, het festival “Aix-en-Provence”, het “Berlioz” festival, het festival “Saint-Denis”, het festival van “Ile-de-France”, het festival van Radio-France in Montpellier, de Departementale Theaters van Réunion, Europajazz, het festival “Jazz sous les Pommiers” te Marciac …

In het buitenland: het Munttheater (Brussel), De Singel (Antwerpen), het “Bunkamura” Theater (Tokio), “Fundação Centro Cultural de Belém” (Lissabon), het Brighton Festival, het Bergamo Jazz Festival, “Gasteig” (München), Düsseldorf Festival, “Konsert & Kongress” (Uppsala), Brave Festival (Wroclaw), Tanzman Festival (Lodz), Parco della Musica (Roma), Sadlers Wells (Londen), Basel Jazz Festival, Luxembourg City Theatre, Festival Grec (Barcelona), Baalbeck International, Festival en Byblos International Festival (Libanon), “Teatro Alfa” (Sao Paulo), “Festpillene” I Bergen, Festival van Helsinki, Oslo World Music Festival, Förde Festival, Colors of Ostrava, “Ring Ring” Festival (Belgrado), Barbican Centre (Londen), Perth International Arts Festival (Australië), Ten Days on the Island (Tasmanië), Montreal International Jazz Festival (Canada), …

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief!

En wees als eerste op de hoogte van onze activiteiten

SceneOff. © 2019 Bruxelles, Belgium